Grad Donja Stubica

Prebacite se na desktop verziju

Ježići i Loptice se pozdravile sa tetama i najesen kreću u školu

jezici i lopticeNa završnoj svečanosti u dječjem vrtiću Bubamara 16. lipnja devetnaestero djece iz odgojne skupine Ježići i četvero djece iz odgojne skupine Loptice oprostilo se od vrtića. Bilo je plesa, pjesama, radosti i veselja, ali je bila prisutna i svojevrsna tuga zbog samog rastanka. Neki mališani su u vrtiću boravili 5 godina od prvih koraka, prvih riječi, nacrtanih slika, prvih naučenih slova. Prijateljstva među njima iz godine u godinu postajala su sve jača i jača, a sigurno će se nastaviti odlaskom u školu. Ovogodišnju završnu svečanost obilježila je nova himna dječjeg vrtića Bubamara koja nosi upravo ime „Bubamara“. Tekst je napisala ravnateljica vrtića Vesnica Borlak, a pjesmu je uglazbio pjevač i kantautor Tihomir Kožina. Djeca su je s veseljem i lakoćom prihvatila, naučila i interpretirala. Motiv prijateljstva i ljubavi provlačio se velikim dijelom priredbe i samog programa. Pod motom "Stavite na prvo mjesto svako pravo prijateljstvo, i kada kiša kiši i kada sunce prži svalo prijateljstvo sve izdrži". Djeca su na taj način poručila odraslima što je u životu važno. Kroz samu priredbu djecu je na gitari u glazbenim točkama pratio stubički glazbenik Vladimir Štefek – Vladek, a za dobar zvuk se pobrinuo Klub mladih Donja Stubica.

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 4739

Dani lipe u Donjoj Stubici uz igre, glazbu i slastice

U organizaciji Turističke zajednice Donja Stubica i Termi Jezerčica održana je dvodnevna (15.6.-16.6.) tradicionalna manifestacija Dani lipa u Donjoj Stubici kojoj je cilj promovirati i afirmirati značaj stabla lipe u prirodi, kulturi, povijesti i gastronomiji. Prvoga dana u subotu 15.6. u parku Jure Stubičanca održan je zabavni program za djecu; natjecanje dječjih vrtića u zabavnim igrama u kojima su sudjelovala djeca iz DV Bubamara iz Donje Stubice te djeca iz DV Zvirek iz Stubičkih Toplica, zatim likovna radionica sa voštanim bojama na temu lipe u kojoj su također sudjelovala djeca iz spomenutih vrtića te učenici iz osnovnih škola Donja Stubica, Gornja Stubica i Društva Naša djeca Donja Stubica. Likovne radove ocijenio je poznati akademski slikar, stubičanac Zorislav Drempetić Hrčić.

Prvo mjesto u likovnoj radionici nižih razreda osnovnih škola osvojila je Ema Kučiš (DND Donja Stubica), a prvo mjesto viših razreda osvojila je Ida Repar (OŠ Donja Stubica). Prvo mjesto u kategoriji dječjih vrtića osvojila je Laura Saliu Repar iz DV Zvirek iz Stubičkih Toplica. U zabavnim dječijim igrama pobjedu su odnjeli mališani iz DV Bubamara iz Donje Stubice. Djeca su priredila i zabavni, scenski, kazališni i glazbeni program za sve prisutne, a na kraju manifestacije sve je zabavio poznati pjevač i kantautor Tihomir Kožina. Manifestaciju su taj dan upotpunile gospođe iz udruge Stubička baština vezenjem svojih radova te Družba vitezova zlatnog kaleža. Djeca su se mogla voziti i na ringišpilu. Pripremale su se i tradicionalne delicije lipini zdehneki, a sva djeca su počašćena pizzom.

Drugoga dana, u nedjelju 16. lipnja održan je u Termama Jezerčica “Gastro show” u pripremanju slastica od lipe u kojemu je sudjelovalo sedam ugostiteljsko-turističkih tvrtki: Terme Jezerčica, Terme Tuhelj, Villa Magdalena, Hotel Tomislavov dom, Majsecov mlin, Hotel Kaj, Hotel Toplice. Članovi žirija su bili Slavek Večerić, Branko Čukelj i Milo Sršen. Nakon što su slastice pojeli I zadovoljni kupači na vanjskim bazenima podijeljene su i nagrade. Treće mjesto pripalo je Termama Tuhelj, drugo mjesto Hotelu Tomislvov dom a prvo mjesto ovogodišnjeg gastro showa osvojila je Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica. Čitavo natjecanje začinio je novi zagorski bend Lagef svojim obradama domaćih i stranih pop rock hitova

Dani lipaDani lipa2

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 1791

Lidija Bajuk predstavila knjigu "Matapur" uz kratki glazbeni nastup

Promocija knjige  MatapurU Dvorcu Stubički Golubovec, predstavljena je 14. Lipnja dvojezična knjiga "Matapur" Hrvatska prirodna i kulturna baština Međimurja kojoj je autorica poznata glazbenica, književnica, etnologinja i jedna od utemeljiteljica hrvatske etnoglazbene scene Lidije Bajuk. U ime organizatora Pučkog otvorenog učilišta – Knjižnice i Društvo Kajkaviana Donja Stubica, spomenute večeri sve prisutne pozdravila je gospođa Višnja Škudar.

Knjigu koja ujedno sadrži dvostruko- audio izdanje na cd-u, predstavila je dr. sc.Irena Miholić, ujedno tijekom večeri vodeći zanimljivi dijalog sa autoricom same knjige, vezan uz to kako je knjiga nastala, te se osvrnula i na to, na koji način je autorica sakupljala te pjesme te tko ju je potaknuo na cjelokupno stvaralaštvo. Skrenula je pozornost i na to da je riječ o jedno vrlo opsežnom umjetničkom projektu koji obuhvaća 37 međimurskih tradicijskih napjeva sa 90 međimurskih, zagrebačkih i inozemnih glazbenika, a prema notnim zapisima starih melografa Franje Kuhača, Vinka Žganca, Ivana Mustača i Florijana Andrašeca. Te baladične skupine pjesama odnose se na ljubav prema rijeci Muri, a autorica između ostalog obrađuje i ulogu plesnog prostora. Napjevi su odsvirani na suvremenim i međimurskim tradicijskim glazbalima. Autorica knjige Lidija Bajuk napomenula je kolike velike zasluge imaju sakupljači pjesama i melografi u očuvanju tradicijske glazbe. Tijek večeri bio je popraćen projekcijom slika sadržanih u spomenutoj knjizi. Tijekom večeri Lidija se na gitari predstavila donjostubičkoj publici manje poznatim pjesmama, svojim lijepim i specifičnim glasom, melankoličnog i tugaljivog međimurskog podneblja.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je i ženska pjevačka sekcija KUD-a Stubica, predstavivši se starim tradicijskim međimurskim napjevima, na oduševljenje sveprisutne publike koja ih je popratila dugim pljeskom. Za tu priliku pripremila ih je već spomenuta Irena Miholić. Nastavak te lijepe večeri, međimurskog štiha nastavilo se uz ugodno druženje sa autoricom uz prigodni domjenak pripremljen za sve prisutne

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 1304

"STUB-KLUB" sudjelovao na oroslavskoj zabavi kod Luje Vranyczanya

Vrtna zabava kod Luje VranyczanyOvogodišnja Vrtna zabava kod Luje Vranyczanya u Oroslavju održana je 15. lipnja u popodnevnim satima kada je malo minula lipanjska vrućina. Ova tradicionalna manifestacija koja prati život nekadašnjih plemića održava se u parku obitelji Vranyczany i na njoj svake godine sudjeluju entuzijasti, tematske udruge i mnogi zainteresirani koji svojim prisustvom doprinose obilježavanju ovog događanja. Tako je i donjostubički "STUB-KLUB" sudjelovao sa svojim štandom na kojem su posjetitelji mogli razgledati i izabrati ukrasne kutijice i boce oslikane decoupage tehnikom od koji su mnoge upravo imale „starinski štih“. Upravo ti oslikani predmeti ujedno su postali prepoznatljiv imidž kluba mladih koji grade kroz redovite likovne i kreativne radionice.

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 1277

Predstavljanje knjige Matapur u dvorcu Stubički Golubovec

lidija bajukPučko otvoreno učilište - Knjižnica Donja Stubica i Kajkaviana - društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine povodom dana grada Donja Stubica pozivaju na na predstavljanje knjige LIDIJE BAJUK, dipl.etn. i antr. Knjigu pod nazivom "Matapur" – Hrvatska prirodna i kulturna baština Međimurja sa kojom dolaze i 2 cd-a će predstaviti dr.sc. Irena Miholić, etnomuzikologinja. U glazbenom programu nastupa ženska pjevačka sekcija KUD-a Stubica te sama autorica Lidija Bajuk. Predstavljanje Matapura će se održati u petak 14. lipnja 2013. u 19 sati u dvorcu Stubički Golubovec na periferiji Donje Stubice, a ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 1195

Stubički vitezovi opet oduševili na Viteškom turniru u Gornjoj Stubici

Na ovogodišnjem viteškom turniru u Gornjoj Stubici održanom 8. lipnja već su tradicionalno sudjelovali i članovi stubičke Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice. Njih dvadesetak postavilo je svoj veliki vojni tabor nakrcan raznim srednjovjekovnim oružjima i oruđima koji su posjetitelji mogli razgledati, ali i iskušati njihovu borbenu moć. Tako se organiziralo bacanje noževa, ratnih sjekira i kopalja, a navečer se pucalo i iz topa. U vojnom taboru i oko njega neprestano su se odvijale borbe jedan na jedan, a uvečer su svi sudjelovali u vatrenoj borbi i noćnoj opsadi postavljene utvrde. Po noći se odvijala borba vatrenim bakljama uz uvijek atraktivno riganje vatre stubičkih boraca. U podrumu dvorca su instalirali stare sprave za mučenje koje se posjetitelji mogli razgledati i naravno „isprobati“. Na velikom borilištu podne spomenika Matiji Gupcu tokom popodneva su odmjeravali snage sa drugim borcima i vitezovima drugih partnerskih udruga iz Hrvatske. Tako su odnesli i zaluženu pobjedu. Nakon ove tradicionalne manifestacije stubičke vitezove čeka niz drugih gostovanja širom države tokom ljeta i jeseni.

viteski 2013viteski 1 2013

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 1769

Anonymous - nova ekipa, nova vizija, novi disco club

anonymousNa ulazu u Donju Stubicu prije Termi Jezerčica otvoren je urbani noćni klub pod nazivom Anonymous. Detaljno je to preuređen prostor nekadašnjeg Pub-a koji sada nudi nešto novo. Anonymous se širokoj publici predstavlja kao moderan i karizmatičan klub kojem je cilj postaviti novi nivo noćnog života u Hrvatskom zagorju polazeći od osnova: raznoliki glazbeni program, besprijekorna usluga, drugačije uređenje, rasvjeta i ozvučenje kojim će i oni najzahtijevniji biti oduševljeni. Anonimous od sadržaja ima bar, coctail bar, sjedeći prostor, VIP prostor te veliki plesni podij. Organizatori u Anonimousu najavljuju gostovanja DJ-a koji biraju najbolje i najnovije od svjetskih hitova za sve željne zabave i pleas te tamburaške večeri petkom.

Na samom otvaranju atmosferu je podgrijavao resident D.J. Giuliano sa plesnim disco hitovima nakon čega su svoju svirku započeli omiljeni tamburaši u ovom dijelu Zagorja – tamburaški sastav Begini. Oko 23 sata je već sve bilo puno mladih željnih zabave, a vlasnici su se potrudili posjetitelje ugostiti slatkim delicijama od raznovrsnih kolača i torti. Zabava se nakon otvorenja nastavila do sitnih jutarnjih sati, a upad je taj vikend bio besplatan.

Noćni klub Anonymous je dakle spreman za sve starije od 18 godina da vikendom zadive svim svojim talentima. Zbog toga „dress to impress“ jer nikada ne znate koga možete tamo sresti i upoznati.

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 1882

Koncert virtuoza na gitari Viktora Vidovića

viktor vidovicU prepunoj dvorani za koncerte dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici održan je u petak 07. lipnja koncert klasične glazbe na kojem je na gitari muzicirao poznati hrvatski virtuoz Viktor Vidović. Organizatori su bili Pučko otvoreno učilište - Knjižnica Donja Stubica i Kajkaviana - društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine, a sve povodom još uvijek aktualnih dana grada Donja Stubica. Na programu su bila djela: Johanna Sebastiana Bacha, Borisa Papandopula, Alfia Kabilja, Isaca Albeniza i samoga Viktora Vidovića koji je izveo Kuću na splavi, Romantična, Kada more govori, Pored tebe, Zdenkinu pjesmu i Na putu kući. Koncert je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

Viktor Vidović rođen je 1973. godine u Karlovcu. Potječe iz poznate glazbene obitelji što je svakako utjecalo na postizanje značajnih rezultata već u najranijoj dobi. S 12 godina održava prvi samostalni koncert, a s 13 osvaja prva mjesta na službenim natjecanjima Hrvatske i bivše Jugoslavije. S 14 godina upisuje Konzervatorij u Ženevi u klasi brazilske gitaristice Marie Livie Sao Marcos pod čijim vodstvom osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju glazbenih umjetnika (CIEM) u Ženevi kao najmlađi pobjednik u povijesti natjecanja, nagradu ''Villa Lobos'' te ''Patek Philippe'' nagradu za posebnu glazbenu interpretaciju.

Konzervatorij u Ženevi završava sa 16 godina i dobiva diplomu ''s prvom nagradom virtuoziteta''. Upisuje studij na salzburškom Mozarteumu, gdje u klasi profesora Matthiasa Seidela stječe stupanj magistra umjetnosti. Za posebna umjetnička dostignuća i uspjehe tijekom studija dobiva nagradu ''Franz Kossak'' te nagradu austrijskog Ministarstva kulture. Godine 1995. prima posebnu nagrada za interpretaciju suvremene glazbe na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Templinu. Polazi majstorske tečajeve Lea Brouwera, Eliota Fiska, Davida Tannenbauma i drugih velikih umjetnika. Kao finalist međunarodnog natjecanja gitarista Rene Bartoli u Francuskoj, 2000. godine, nagrađen je i posebnom nagradom publike.

Bilježi niz zapaženih koncerata u prestižnim dvoranama diljem Evrope (Italija, Švicarska, Njemačka, Francuska, Španjolska, Portugal, Belgija, Rusija, Austrija, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Nizozemska i dr.). Kao solist nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara, između ostalih sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Romanske Švicarske i Štutgartskom filharmonijom. Ostvario je veći broj tonskih zapisa i koncerata u duetu sa sestrom Anom Vidović, vrhunskom gitaristicom. Autor je velikog broja skladbi za gitaru. Snimke Viktora Vidovića izdale su diskografske kuće REM (Francuska), Musica Helvetica (Švicarska), Croatia records i Aquarius records (Hrvatska). Objavio je deset nosača zvuka i jedan DVD. Dobitnik je diskografske nagrade Porin 2007., 2008. i 2009. godine.

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 1595

Tartan army - navijači iz Škotske uživali u stubičkom kraju

Povodom nogometne utakmice između Hrvatske i Škotske Zagorje je prošlog tjedna posjetila skupina od tridesetak škotskih navijača pod imenom Tartan Army. Domaćini ovog druženja bili su iz hrvatske podružnice Tartan Armya, a pokreće ih ljubav prema škotskoj kulturi i tradiciji. Škoti su bili oduševljeni Zagorjem i gostoprimstvom koje ih je dočekalo u stubičkom kraju uspoređujući naša mjesta i gradove sa njihovim rodnim Edinburgom. Ovi veseli i dobroćudni (za razliku od pojedinih naših) škotski navijači su iz Zagreba organizirano došli u Stubicu autobusom pod vodstvom Dejana McGregora iz udruge Tartan Army Croatia, a glavni domaćin u stubičkom kraju je bio mladi stubički obrtnik Marko Peštaj. „Mi Zagorci imamo puno toga sličnog sa Škotima. Ponukan ranijim susretima s njima na nogometnim utakmicama , smišljao sam ovu akciju o zagorsko-škotskom “bratimljenjenju”. Presretan sam zbog toga što što smo je realizirali” rekao je Marko Peštaj. Navijači Tartan Armya su pri silasku sa autobusa dočekani sa zagorskom pjesmom “Dobro mi došel prijatel”, a turneju po zagorskim bregima Škoti su započeli rano ujutro kod kleti poduzetnika Milana Čačića na obroncima Donje Stubice uz domaće vino, šunku i špek te druge zagorske delicije. Zatim su obišli stubičke kafiće “Tin” i “Tahi” gdje su „skupljali“ hrabrost za večernje aktivnosti. Uz zvuke gajdi prodefilirali su središnjom Topličkom ulicom te nastavili put u Gornju Stubicu. Nakon posjeta Gupčevoj lipi zadivila ih je priča i spomenik Matiji Gupcu kojega su odmah usporedili sa svojim junakom Williama Wallaceom (poznatijim iz filma Hrabro srce). Obilazak je završen u dvorcu Oršić gdje je najprije odigrana prijateljska nogometna utakmica između škotskih i hrvatskih navijača, ali za razliku od uobičajenih dresova ova se utakmica odigrala u tradicionalnim škotskim kiltovima. Nakon toga je usljedila bogata večera gdje su se domaćini isprsili sa domaćim specijalitetima poput odojka na ražnju i kozlića, roštiljom i odličnim gulašem, a feštu je sa svojom svirkom začinila grupa Fifty G obrađujući britanske i domaće rock standarde. Kada se spustio mrak spektakularnu borbu je napravila i Družba vitezova zlatnog kaleža uz nezaobilazno „riganje vatre“.

Za kraj prenosimo zahvalu organizatora Marka Peštaja sa njegovog facebook profila:

“Ovim putem zahvaljujem (nemrem po abecedi jer mi mozak još ne funkcionira skroz): Predragu Žukini, Jutarnjem listu, Sebastianu Fuštinu, Mreži TV, HRT-u, Dejanu MacGregoru, Tartan Army Croatia, Alenu McPispeku, Viliamu Luki Lončaru, Darku Frančini, Petri Balaško, Caffe baru TIN, Bernardu Pihaću, Caffe baru Tahy, Milanu Čačiću, Metalisu d.o.o., Bertiji pod lipom, Muzejima Hrvatskog Zagorja, Restoranu Oršić (koji nas je spasio za vrijeme ručka kad je počela kiša i poslije večere kad smo sve popili i naravno dali nam uslugu i tanjure plus beštek), Anti kuharu, Hrgi kuharu, Nikoli Linu Venturi, Tani Tomašković, Antoniji Krušelj (napravila domaća licitarska srca koja smo poklonili škotima), Vuku koji je doniral 15 kg roštilja, Štefina koji je sve to spekel, Božeku koji je posudil lonac za gulaš, Ribiću i Zvonku (oni znaju zake), Fifty G-u (za vrhunsku svirku i dobru feštu), Vitezovima zlatnog kaleža (za vrhunsku predstavu i još boljeg kozlića), Slavenu Tomaškoviću (za puno toga), OPG-u Drempetić (za vrhunski mladi luk i ajvar), veliko hvala Trgocentru Zabok koji nam je pomogel kad nam je najviše trebalo, hvala i gradu Donja Stubica, hvala Luki Tepešu (dogradonačelniku koji je dao sve od sebe da dobijemo lovu za mineralnu), hvala Zagorje.com (Zufiju), hvala svima koje sam trenutno možda zaboravil i hvala našim prijateljima Škotima koji se nisu šparali jučer pa su poginuli skup z nama.”

skoti u zagorju1skoti u zagorju2

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 1609

Zagorski motivi na slikama Pavla Landripeta

izlozba landripetU galeriji „STUB-KLUB“-a u Donjoj Stubici otvorena je treća samostalna izložba slika stubičkog amaterskog slikara Pavla Landripeta. U izloženih 29 ulja na platnu prevladavaju motivi zagorskih pejzaža, panorama, cvijeća, ali i kleti, kuća, crkvi. Daljnjih 10 minijatura tematski je posvećeno sakralnim motivma te domaćim životinjama. Pavao Landripet se slikarstvom počeo baviti u starijoj životnoj dobi, nakon odlaska u mirovinu. „Potreba za novim u trenutku umirovljenja Pavelu Landripetu je osmišljena likovnošću. Osobni preporod doživio je radeći na kopiji Hrvatskog narodnog preporoda, tehnikom olovke u boji. Taj minuciozni dugotrajni rad na odmjeravanju proporcionalnosti pokazao se plodnim i odražava se kasnije u nizu mrtvih priroda. Novi radovi sve više potvrđuju da Pavel u sebi nosi osebujan način doživljavanja u kojem crtež zamjenjuje čisto slikarski postupak bojom, potezom i tonskim nijansiranjem. U izvedbi se osjeća mekoća prigušenog tona, ugođaj postignut nijansom i bojom“ – riječi su recezenta izložbe, profesora Darka Bubanka.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Donje Stubice, gospodin Juraj Srebačić. Samom otvaranju izložbe nazočili su mnogi Pavlovi prijatelji koji su ga došli podržati u nastojanju da slikom dočara svoju umjetnost i mnogo godina skriveni talent: pjesnički su se izrazili poznati zagorski pučki pjesnici Vladimir Šuk i Rajko Hrbić, u popratnom programu svoje narodne pjesme su izvele članice ženskog pjevačkog zbora KUD-a Stubica, a nakon samog otvaranja tokom bogatog domjenka posjetitelje su svojom energičnom svirkom oduševili tamburaši KUD-a Stubica. U nastajanju ove izložbe koja je otvorena povodom dana grada Donje Stubice pomogli su i članovi Udruge umirovljenika Donja Stubica, a pokrovitelji su osim samog grada Donje Stubice i Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo kulture te gospodin Josip Ščitar. Izložba je prodajnog karaktera i može se u „STUB-KLUB“-u u Topličkoj 5 pogledati svaki radni dan od 10-18 sati.

Ažurirano Petak, 15 Studeni 2013 13:43

Hitovi: 1918

Predstave i koncerti klasične glazbe u Donjoj Stubici povodom dana grada

ufuraj seU organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Knjižnice Donja Stubica u prepunoj dvorani kongresnog centra „Terme Jezerčica“ u nedjelju 26. svibnja u 20 sati gostovali su Ljubomir Kerekeš, Zoran Pribičević, Jan Kerekeš, glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, predstavivši se donjostubičkoj publici sa predstavom: „Ufuraj se i pukni“. Predstavu u trajanju od punih sat i pol izuzetno dobro je prihvatila je donjostubička publika koja je čestim, burnim smijehom i pljeskom nagrađivala glumce. Sljedeća predstava također Ljubomira Kerekeša „Dimnjačar“ najavljena je za 9. mjesec ove godine.

 

Pučko otvoreno učilište - Knjižnica Donja Stubica i Kajkaviana - društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine povodom dana grada Donja Stubica pozivaju na koncert klasične glazbe, a na gitari nastupa gospodin VIKTOR VIDOVIĆ. Na programu su djela: Johanna Sebastiana Bacha, Borisa Papandopula, Alfia Kabilja, Isaca Albeniza i samoga Viktora Vidovića. Koncert će se održati u petak 07. lipnja 2013. u 20 sati u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, a ostvaren je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:51

Hitovi: 1461

18. duatlon Stubica održan unatoč lošem vremenu i kliskoj stazi

18 duatlon stubicaU subotu 25. svibnja kiša je padala do pred sam početak tradiconalnog stubičkog sportskog natjecanja 18. duatlona Stubica. Ipak na samom startu vrijeme se smilovalo i samo natjecanje je moglo započeti, ali ove godine u novoj formaciji i to dužini od 3,3 km trčanja, 14 km bicikla i opet 3,3 km trčanja. Na ovogodišnjem duatlonu su nastupili takmičari iz Hrvatske, Njemačke i Slovenije tako da je utrka imala i međunarodni karakter. Istina, zbog lošeg vremena ove godine utrka nije imala neku masovnost i zato su najuporniji natjecatelji napravili sasvim solidne rezultate. U ženskoj kategoriji pobijedila je domaća natjecateljica Marija Lukina, druga je bila Chiara Peruško iz TK Pula, a treća mjesto je osvojila Ivana Lukina iz TK Hidraulika Kurelja. Kod muških prvo mjesto osvojio je Duje Marić iz TK Pula, drugo mjesto Ivo Marić, također iz TK Pula, a treće mjesto Zoran Vučković iz TK Hidraulika Kurelja.

Atletska utrka trčala se na 3,3 kilometra, a pobijedio je Ivica Mucak iz AK Rudolf Perešin. Drugo mjesto osvojio je Vanja Canjuga iz TK 042 Varaždin i treće mjesto Karlo Vuk iz AK Stubica. Kod ženskih natjecateljica pobijedila je Gabriela Šalković iz AK Ka-tim Karlovac, druga Ana-Marija Poštek i treća Mihaela Žukina, obje iz AK Stubica. U popodnevnim satima održana je i utrka mališana iz dječjeg vrtića Bubamara te osnovnoškolaca.

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:51

Hitovi: 1381

Glazbena škola Bonar napravila Talent show u Termama Jezerčica

glazbena skolaGlazbena škola Bonar sa sjedištem u Donjoj Stubici redovito održava razne koncerte i natjecanja za svoje đake i polaznike glazbenij tečajeva. Tako su 19. svibnja održali Talent show u Termama Jezerčica. Na ovom natjecanju je nastupilo 140 učenika te polaznika glazbenih tečajeva iz Zagreba i Zagorja u ukupno 54 točke. Neki učenici su svirali, neki su pjevali, a neki su svirali prirodne instrumente kao što je „bubnjanje“ na ustima. Nakon zajedničkog ručka slijedilo je glasovanje svih natjecatelja za svoja dva favorita. Zbrajanjem glasova, ali i odlukom stručnog žiria (tri profesora iz glazbene škole Bonar) dobiveno je jedanaest finalista. Nakon njihove ponovne svirke treće mjesto dijelile su dvije točke: Don't speak i Breakfast at Tiffany's koje su izvela dva benda iz zagrebačkog Španskog. Drugo mjesto su također dijelile dvije točke: Mama mia koju su izvele polaznice Male škole pjevanja sestre Ciglenečki te Florian Matjašec na harmonici.

Prvo mjesto osvojio je Stubica bend iz Donje Stubice sa pjesmom Ledena.

U popodnevnim satima održane su i glazbene radionice. Svi natjecatelji su bili podijeljeni u grupe u kojima su uvježbavali popularnu pjesmu Gangnam Style koju su za kraj druženja svi zajedno odsvirali, otpjevali i otplesali pred okupljenim roditeljima i prijateljima toga dana.                          

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:42

Hitovi: 1475

Rezultati izbora za gradonačelnika Grada Donja Stubica

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:51

Hitovi: 1363

Športsko ribolovno društvo "Pastrva" proslavila 60 godina djelovanja

pastrvaProteklog vikenda je bilo vrlo živo na jezerima u stubičkom Golubovcu. U okviru proslave 60 godina kontinuiranog rada,u subotu, 18. svibnja je ŠRD Pastrva bila domaćin 3. kola Županijske lige lova ribe udicom na plovak u kategoriji kadeta i juniora. Uz prekrasno vrijeme dobrom ugođaju pridonijeli su i dobri ulovi. Rezultati su kako slijedi: u kategoriji kadeta prvo mjesto je osvojila ekipa ŠRD "Jezera Bedekovčina'' s 6 neg. bodova, druga je bila ekipa ŠRD "Zabok" iz Zaboka s 7 negativnih bodova, a treća ekipa ŠRD "Pastrva" Zlatar također s 7 negativna boda, ali manjom težinom ulova. U 1. sektoru pobijedio je Sven Jugovac iz ŠRD Jezera, Bedekovčina, u 2. sektoru Vito Frinčić također iz Jezera, a u 3. sektoru prva je bila Petra Putanec iz ŠRD Zabok iz Zaboka. Juniori su se natjecali samo u pojedinačnoj konkurenciji, a plasman je bio slijedeći: 1. mjesto Dario Jugovac, 2. mjesto Robert Malarić i treće mjesto Mirko Vutmej.

Drugog dana, u nedjelju je održan tradicionalni Memorijal Zvonka Sigla, gdje su se natjecali članovi ŠRD Pastrva. Pobjedu je odnio Stjepan Hanžek, drugi je bio Ivica Škudar, a treći Zoran Vlahović. Nakon natjecanja prigodan govor o povijesti i radu društva održali su Zvonko Vlahović i Boris Lacković, predsjednik i tajnik društva. Prigodnim čestitkama prisutnima se je obratila i predstavnica Saveza športsko ribolovnih društava Krapinsko zagorske županije gospođa Ljerka Kahlina, nakon čega je uslijedila zakuska i druženje u prekrasnom golubovečkom okruženju.

 

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:42

Hitovi: 1499

Zdravstvena preventiva i akcija "Darujte knjigu" od Crvenog križa Donja Stubica

crveni krizAktivisti i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Donja Stubica, uključili su se u obilježavanje Dana grada Donja Stubica prezentacijom zdravstveno preventivnih aktivnosti. Sa svrhom očuvanja zdravlja i prevencije pretilosti prezentirane su zdrave i kvalitetne namirnice. Ovog puta posebna pažnja bila je posvećena slanutku, namirnici koja je jedno vrijeme bila zapostavljena u prehrani, ali danas se sve više uvodi kao zdrava namirnica u škole i vrtiće. Slanutak je mahunarka, čije je sjeme slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška. Svijetlosmeđe je boje i koristi se u pripremi variva ili dodatak ostalom povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Zbog svoje kremaste strukture izvrstan je za pripremu namaza.

U Crvenom križu Donja Stubica mogao se degustirati namaz od slanutka uz podjelu letaka sa prigodnim receptima kao i letka pod nazivom "Do cilja zajedno", odnosno kvalitetnom prehranom do održavanja adekvatne tjelesne težine kao prevencija mnogim tegobama i bolestima. Već uobičajeno, našim sugrađanima se mjerila vrijednost krvnog tlaka, šećera i kolesterola u krvi, a također su se primale i donacije dječjih knjiga i slikovnica kroz akciju "Darujte knjig" za zagrebačku dječju bolnicu u Klaićevoj ulici. Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica zahvaljuje se svim sudionicima akcije.

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:42

Hitovi: 1509

"Ufuraj se i pukni" u Termama Jezerčica

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Knjižnice Donja Stubica, a u suradnji sa "Termama Jezerčica" Donja Stubica 26.05. (nedjelja) u 20 sati u Kongresnoj dvorani Termi Jezerčica Donja Stubica, održat će se predstava pod nazivom: "Ufuraj se i pukni" u kojoj glume: Ljubomir Kerekeš, Zoran Pribićević, Jan Kerekeš.

Ulaznice po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti u pretprodaji u POU Donja Stubica ili na dan predstave u Termama Jezerčica.

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:42

Hitovi: 1424

U Termama Jezerčica otvoren Hrvatski vrt perunika

vrt perunika otvorenje 2013U sklopu kompleksa Termi Jezerčica 16. svibnja je nakon mnogo iščekivanja otvoren Hrvatski vrt perunika. Podsjetimo da je vrt bio prvobitno zamišljen i napravljen na zemljištu kod Majsecovog mlina također u Donjoj Stubici, no preseljen je na zemljište Termi Jezerčica ispod brda Stubički Kamenjak. Više od pet tisuća sadnica u punom cvatu sada mami posjetitelje u taj jedinstveni vrt perunika, projekt koji su zajedno osmislile Turistička zajednica Donja Stubica i Terme Jezerčica. Cilj je bio oplemeniti prostor i privući nove goste, a to je za Terme Jezerčica bila idealna kombinacija pa su sljedećih 30 godina prepustili zemljište turističkoj zajednici. Ovaj vrt je jedinstven u Hrvatskoj i znači puno za produženje sezone i za dobivanje novih gostiju.

Perunika je nježna biljka koja cvjeta sredinom svibnja, između proljetnih pljuskova i ljetne žege. Zato ljubitelji cvijeća znaju da je upravo sad najbolje vrijeme da posjete vrt perunika u Donjoj Stubici. Najpoznatija među tim perunikama je "iris croatica" ili Hrvatska perunika koja je proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom. Uz peruniku se veže i legenda da joj ime dolazi od staroslavenskoga boga Peruna: tamo gdje strijela gromovnika Peruna udari u zemlju tamo raste perunika različitih boja. A postoji i mitska priča o starogrčkoj božici Iridi, u prijevodu Iris, koja je glasnica bogova s nebeskih visina i šalje poruke u obliku duge.

Vrt je podijeljen u nekoliko dijelova; u jednom su samo perunike koje su samonikle u Hrvatskoj, u drugom dijelu su perunike koje donose ljubitelji cvijeće iz cijeloga svijeta. U trećemu dijelu se može vidjeti i drugo tradicijsko cvijeće, začinsko bilje, ali i elementi tradicijskog vrta, poput pletene ograde koju je izradio gospodin Stjepan Grden iz Donje Stubice.

“Hrvatski vrt perunika je zapravo posveta ovom čarobnom cvijetu iz vrtova naših baka. Dakle iz naših Zagorskih tradicijskih, ali i Hrvatskih vrtova. Dakle, jedna posveta svom tradicijskom cvijeću i uresnom grmlju našeg Hrvatskog Zagorja” istakla je idejna začetnica Hrvatskog vrta perunika gospođa Marija Krušelj.

Na otvorenju Hrvatskog vrta perunika prisustvovali su brojni gosti, zagorski načelnici i gradonačelnici, predstavnici turističkih zajednica, škola, kulturnih udruga i medija. Ovo otvaranje su svojim govorom upotpunili Milo Sršen, pomoćnik direktora Hrvatske turističke zajednice, Dubravka Lekić, vlasnica Termi Jezerčica, Juraj Srebačić, gradonačelnik Donje Stubice koji je došao u pratnji članova Gradskog vijeća i županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak u pratnji predstavnika županije. Samu svečanost otvaranja uveličala je svojom svirkom naša poznata čelistica Ana Rucner.

Vrt je otvoren 8-21 sat, uz organizirana i kostimirana vodstva za organizirane grupe. Sljedeće godine naplaćivat će ulaz, a ove godine Hrvatski vrt perunika možete obići besplatno – riječi su direktorice Turističke zajednice Donja Stubica gospođe Kornelije Vnučec.

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:42

Hitovi: 1874

Druga izložba malih vezilja u dječjem vrtiću Bubamara

S projektom „Male vezilje“ u Dječjem vrtiću Bubamara započelo se u siječnju 2012. godine. Ovo je druga generacija malih vezilja.

Djevojčice su s puno ljubavi i strpljenja vezle svoje radove. U ovoj pedagoškoj godini male vezilje je pohađalo 10 djevojčica.

Izložbu malih vezilja možete pogledati do 01.06.2013. godine u Dječjem vrtiću Bubamara.

male veziljemale vezilje radovi

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:42

Hitovi: 1481

Proslava Dana Grada Donja Stubica

dan grada 2013

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:42

Hitovi: 1514