Sport

U Donjoj Stubici sport se počeo jače razvijati dvadesetih godina 20. st. U srpnju 1925. g. u prostorijama tadašnje Narodne gostionice osnovan je Stubički sportski klub. Glavna sekcija kluba bila je nogometna. Kasnije su osnovane kuglačka, stolnoteniska, teniska, skijaška i biljarska sekcija.

Današnji sportski život u Donjoj Stubici je više nego aktivan, a manifestira se kroz niz aktivnosti, te vrhunskih rezultata na državnom i županijskom nivou, kako u pojedinačnim tako i u ekipnim sportovima. Sportsko društvo “Stubica” osnivač je “Otvorenog prvenstva Hrvatske u duatlonu”, sportske manifestacije državnog nivoa.

Nogomet

Nogometni klub „Stubica“ od svojeg osnutka 1925. g., pa do današnjih dana postigao je niz dobrih rezultata. Isto tako, stubički nogometaši, osim svom klubu, dali su doprinos i u većim klubovima (nekolicina ih je stigla i do dresa Dinama), a posebno se ističe Željko Matuša koji je igrao za hrvatsku i jugoslovensku reprezentaciju. Danas se NK „Stubica“ uspješno natječje u Prvoj županijskoj ligi.

nogomet

Atletika

U sklopu stubičkog sportskog društva 1978. g. osnovana je atletska sekcija. Stubički atletičari organiziraju maratonsku utrku od Kumrovca do Gornje Stubice, koja je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća bila najveći događaj u Zagorju.

Atletičari 1994. g. organiziraju prvo natjecanje u duatlonu (trčanje i bicikl). Danas pod nazivom Triatlon klub Hidraulika Kurelja osvajaju na prvenstvima Hrvatske i do 15 medalja godišnje, te su najbolja sportska ekipa naše županije. Stubički atletičari sudjeluju i na velikim svjetskim natjecanjima, počevši od njujorškog maratona do najtežih duatlonskih utrka za svjetsko prvenstvo.

Stolni tenis

Stolnoteniski klub „Stubica“ osnovan je 1934. g. i od tada postaje sastavni dio sportskih aktivnosti Donjostubičanaca. Od 1970. g. u gradu se organizira stolnoteniski Kup Stubica, koji je ušao u kalendar natjecanja Stolnoteniskog saveza Hrvatske i danas se održava kao cijenjeno natjecanje. Kroz stolnoteniski klub „Stubica“ prošli su brojni uspješni stolnotenisači, a među ostalima i Zlatko Čordaš koji je bio reprezentativac Jugoslavije i kasnije uspješan trener kanadske i njemačke reprezentacije, a danas je trener Katara. Danas se stubički stolnoteniski klub natječe u zagorskoj ligi.

Boks

Stubičanac Zlatko Hrbić bio je jedan od najtrofejnijih hrvatskih boksača. Sedam puta bio je prvak Hrvatske i jednom prvak Jugoslavije, a kasnije je bio uspješan boksački trener.

Donja Stubica od 1997. g. ima svoj boksački klub „Stubica boks“, registriran za više vrsta borilačkih vještina. Danas je u klubu prevladao savate boks u čemu su naši boksači postigli zapažene državne i europske rezultate, a posebno se istaknula Dubravka Boroša, vicešampionka Europe.

Motociklizam

Iako je motociklizam dugogodišnja ljubav Stubičanaca, prvi motociklistički klub Motokros-klub „KIA – Božić“ osnovan je tek 2004. g. Povod osnivanju kluba bili su uspjesi koje je u tom sportu ostvarivao Danijel Božić, današnji predsjednik kluba i najuspješniji natjecatelj. Donjostubički motokros-klub bio je u više navrata prvak Hrvatske, a Danijel Božić osvaja bodove i na Svjetskom prvenstvu.

Streljaštvo i streličarstvo

Streljaštvo

Povijest donjostubičkog streljaštva započinje 1958. g. Od tada stubička streljačka družina osvaja zapažene rezultate, a među najveće rezultate svakako se ubraja prvo mjesto na prvenstvu Jugoslavije u vojničkoj puški 1987. g. s novim rekordom.

Streličarstvo

Streličarstvom se započelo u sklopu aktivnosti Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, organizacijom radionica gađanja tradicijskim lukom i strijelom, koje je u razdoblju 2001.-2007. g. polazio velik broj djece i mladeži kako iz stubičkog kraja tako i iz cijele Hrvatske. Stubički streličari članovi su zagrebačkog streličarskog kluba 3D Medvednica i posigli su značajne rezultate, osvojivši odličja na raznim turnirima i državnim prvenstvima.

Lov

Lovačko društvo „Vepar“ osnovano je 7. studenog 1945. g. sa zadatkom promicanja očuvanja prirode i divljači, te gospodarenja lovištem i bavljenja lovstvom kao sportskom aktivnošću. Tijekom više desetljeća Društvo je održalo niz edukativnih programa s ciljem upoznavanja članova s naprednim i suvremenim uzgojem divljači i lovnim gospodarenjem, širenjem lovne kulture i stručnog osposobljavanja, razvijanja kinologije i lovnog streljaštva i bavljenja omitološkim promatranjem. Članovi društva grade i opremaju lovišta, lovnogospodarske i lovnotehničke objekte poput hranilišta za divljač. Izgrađeno je i prihvatilište za fazansku divljač. U Stubičkom Podgorju, 1978. g. izgrađena je, dobrovoljnim radom članova i isključivo vlastitim sredstvima, zgrada lovačkog doma u kojoj se tradicionalno svake godine povodom blagdana sv. Jakoba, zadnju nedjelju u srpnju, održava lovačka zabava. Zbog veličine lovišta u Lepoj Vesi izgrađen je još jedan lovački dom. Društvo danas broji osamdesetak članova, a aktivnosti usmjerava na zaštitu i očuvanje biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači, njegovanja lovačke etike i običaja, te zaštitu prirode i ljudskog okoliša. U lovištu od divljači pretežno obitava srna obična, divlja svinja, zec obični, fazani, divlja patka, a od grabežljivaca su najrasprostranjenije lisica, kuna bjelica, kuna zlatica, tvor i lasica.

Ribolov

ŠRD „Pastrva“ osnovano je prije 55 godina. Tada su naši potoci obilovali potočnim pastrvama, pa je ta plemenita riba postala simbolom stubičkog sportskog ribolovnoga društva. Društvo broji oko stotinjak članova, sudjeluje u brojnim natjecanjima, a održava, uređuje i poribljava ribnjake kod dvorca Golubovec za čije uređenje dobivaju i priznaje Turističke zajednice grada Donja Stubica.

Skijanje

Donjostubičanci su oduvijek bili ljubitelji skijanja, te su odlazili na skijanje na obronke Medvednice ili Britvičku padinu, no tek nedavno osnovan je skijaški klub ZASKI. Klub je osnovala grupica stubičkih zanesenjaka alpskim skijanjem, a okuplja sve alpske skijaše naše županije. U klubu su stasali i prvi domaći učitelji skijanja.