Opće informacije

Donja Stubica 1997. godine dobila je status grada.

Nalazi se u južnom dijelu Krapinsko-zagorske županije i prostire se na 44 km2. Smještena je u centralnom dijelu sjevernih padina Medvednice, u središtu stubičke doline. Svojim južnim dijelom obuhvaća bujne šume Parka prirode Medvednica, a na sjever prostire se prema dolini rijeke Krapine. Graniči s Gradom Zabokom i Općinom Bedekovčina na sjeveru, na sjeverozapadu s Gradom Oroslavje, na zapadu i jugozapadu s Općinom Stubičke Toplice, na jugu s Gradom Zagrebom, a na istoku s Općinom Gornja Stubica.

Grad Donja Stubica čini 10 naselja; Donja Podgora, Donja Stubica, Gornja Podgora, Hižakovec, Hruševec, Matenci, Milekovo selo, Pustodol, Vučak i Lepa Ves. U njima, prema popisu stanovništa iz 2001. godine živi 5 930 stanovnika.

Stubica-po-noci

Prirodno-zemljopisnu osnovu stubičkog kraja čine podgorski i prigorski kraj sjevera Medvednice, te vijenci brežuljaka s veličanstvenim vidikovcima poput Britvičke, Antolovčaka, Kamenjaka i ostalih, koji se protežu između doline potoka Topličina i nizine rijeke Krapina. Stubičkom dolinom protječu potoci bujičnih obilježja: Slani potok, Mesečaj, Reka, Pustodol, Topličina i Lepoveščak. Svi pripadaju slivu rijeke Krapina. Potok Reka protječe centrom Donje Stubice.