Obavezno posjetiti

DOBRO DOŠLI U GUPČEV KRAJ!

Seljačka buna 1573. i Matija Gubec

Ambroz Matija Gubec poznata je povijesna ličnost koja je zauzela posebno mjesto u povijesti kao hrvatski seljak i vođa Seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji. Matija Gubec kao vođa predvodio je seljake u presudnoj bitki protiv plemića kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573. Nažalost seljaci su tada bili poraženi.

Jeste li znali?
…Matija Gubec do današnjeg je doba ostao najveći narodni junak u Hrvata.
…Mnoga kulturno-umjetnička društva nose njegovo ime.
…Najčešće ime ulice u Hrvatskoj je Ulica Matije Gupca.
…Igrani film „Seljačka buna 1573.” djelo je Vatroslava Mimice.

1. Dvorac Oršić (Muzej seljačkih buna – Gornja Stubica)
Muzej je osnovan i otvoren za javnost povodom obilježavanja  400. godišnjice velike Seljačke bune iz 1573. godine. Smješten je u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća.

2. Dvorac Stubički Golubovec, Donja Stubica
Dvorac Golubovec u Donjoj Stubici jedan je od najvrijednijih hrvatskih dvoraca kasnobaroknog razdoblja. U Stubičkom Golubovcu je 2002.g. otvorena stalna izložba pod nazivom Kajkaviana croatica.

3. Spomenik Seljačkoj buni 1573. i Matiji Gupcu, Gornja Stubica
Na kosini brda, uz Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici, koja gleda na stubičku dolinu stoji 6,5 m visoka figura Matije Gupca, a iza njega uzdižu se dva simetrična krila, ispunjena brončanim reljefima koji prikazuju više od tri stotine likova. Autor spomenika je Antun Augustinčić.

4. Spomen park Rudolfu Perešinu , Gornja Stubica
Rudolf Perešin heroj je Domovinskog rata. Njemu u spomen u Gornjoj Stubici 2004. g. otvoren je Spomen park u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21.

5. Gupčeva lipa, Gornja Stubica
Pokraj crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici nalazi se više od 400 godina stara Gupčeva lipa, jedini živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. Od 1957.g. lipa je proglašena spomenikom prirode.

6. Živi arhiv Gupčeve lipe u Hižakovcu, Donja Stubica
U suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom Jastrebarsko čiji su znanstvenici vegetativnim putem uzgojili sadnice, 2011. g. obavljena je sadnja 57 sadnica Gupčeve lipe i zasnovan prvi Živi arhiv te vrste u Hrvatskoj.

7. Kuća Matije Gupca, Donja Stubica
Kuća Matije Gupca u selu Hižakovcu, svjedoči o teškoj, ali slavnoj prošlosti i tradiciji Gupčevog kraja. Otvorena je za javnost od 0-24 sata.

8. Etno selo Dišeča starina
Ovaj brijeg Sv. Martina u Slanome Potoku, uređen je u razdoblju od 2008.- 2011. godine. Prikupljanjem stare građe nastoji se sačuvati i prezentirati naša „dišeča starina”.

9. Grad labirinata Donja Stubica, Donja Stubica
U potrazi za duhovnim mirom i snagom pozivamo Vas na šetnju stazama labirinata. Očekuje vas 9 labirinata u neposrednoj blizini Termi Jezerčica.

10. Župna crkva Presvetog Trojstva, Donja Stubica
Arhitektura svetišta ima gotičke karakteristike 15. st. U crkvi je bila grobnica nekih vlasnika susedgradsko-stubičkog posjeda, a iako je bio protestant u crkvi je pokopan i Franjo Tahy.

11. Župna crkva Sv. Jurja Mučenika, Gornja Stubica
Kroz dugu povijest crkva je više puta dograđivana i pregrađivana, a u dva je navrata oštećena u potresu. Godine 1936. – 1937. doživjela je toliku dogradnju da se može reći da je ponovno građena. Crkva je obnovljena u stilu starokršćanskih bazilika.

Za više informacija posjetite stranicu Turističke zajednice područja Gupčev kraj na: http://www.gupcev-kraj.hr/