Obavezno posjetiti

 

PerunikeleptirOsim veličanstvenih prirodnih ljepota, bogate kulturne baštine i ljekovitih termi opisanih na ovim stranicama, svakako moramo izdvojiti još nekoliko nezaobilaznih mjesta  i događanja koja odišu ljepotom i kojima se ponosimo.

 

Dan grada Donja Stubica

 

Dan grada Donja Stubica i blagdan Župe Presvetog Trojstva obilježava se na blagdan Presvetog Trojstva. Povodom njegova obilježavanja svake godine održavaju se kulturno-umjetničke, sportske i zabavne manifestacije. Na svečanoj sjednici Grada uz prigodni program, dodjeljuju se javna priznanja, a na sam blagdan u Crkvi Presvetog Trojstva u 11,00 sati služi se svečana misa. Svi ljubitelji pučkih veselica pronaći će svoje mjesto pod šatorom u ulici Župana Vratislava gdje se svake večeri tijekom blagdanskog vikenda održavaju pučke veselice uz zabavni program i ugostiteljsku ponudu.

 

Obilježavanje godišnjice Seljačke bune

 

BunaMedo-GubecObilježavanje godišnjice Seljačke bune tradicionalno se održava u zimskim mjesecima. Oživljava događanja vezane uz Gupčevo puntanje kmetova i završnu bitku. Događanja se odvijaju na povijesnim mjestima u dva vikenda. Gupčevo puntanje počinje dolaskom pobunjenih seljaka pod Gupčevu lipu u Gornjoj Stubici, njihovim naoružavanjem i obučavanjem za bitku. Bitka kod Stubice odvija se sljedeći vikend. Započinje u središtu Donje Stubice kod Crkve, nastavlja se povorkom okrunjenih pobunjenih seljaka, a nakon završne bitke kao glavnog događanja posjetitelji mogu sudjelovati u interaktivnim radionicama.

 

 

Majsecov mlin, Obrtnička 47

 

Donja Stubica je bila poznata po svojim mlinovima, a mlinarstvo je bilo od osobite važnosti u našem kraju. Danas se može posjetiti i vidjeti jedan od lijepih primjera obnovljenog mlina. Nekadašnji Tomaškovićev mlin izgrađen početkom 20 st., uredila je i obnovila obitelji Majsec te je danas poznat kao Majsecov mlin. Ovaj uređeni prostor s drvenim mlinom i potočićem u podnožju Parka prirode Medvednica prikazuje osebujnu ljepotu zagorskog krajolika.  Mlin je u potpunosti u funkciji, melje žito od starih sorti žitarica, a posebno se ističe bela kuruza od koje se na posjedu uzrađivao upotrebni suvenir „Majsecov žaklec.“  Osim u pogledu i zvukovima prirode poput šuma vode s mlinskog kotača, posjetitelji mogu uživati i u zvukovima kreketa žaba s vodenog jezerca, šuma potoka i pjeva ptica.

Poučna botanička staza

botanicka-staza

 

Poučna botanička staza otvorena je na obiteljskom imanju Majsec u proljeće 2008. godine, a prikazuje svu ljepotu, bogatstvo i raznolikost flore kako stubičkog, tako i zagorskog kraja. Proteže se preko  1 km, dužinom potoka koji protječe kroz imanje, uz vrt perunika i nastavlja do umjetnog jezera na kraju imanja. Edukativne table postavljene duž cijele staze pružaju stručne i edukativne informacije, usmjeravaju posjetitelje na važnost očuvanja samoniklih biljki, s naglaskom na ugrožene, rijetke i zaštićene vrste. Prikazane biljke obuhvaćaju neke od najčešćih biljaka Hrvatskog zagorja, s fotografijom i osvrtom na njihove najznačajnije osobitosti. Također, edukativne table upozoravaju i na alohtone (strane) i invazivne biljke koje su slučajno ili namjerno unesene na novo stanište, vrlo su prilagodljive i nepovratno utječu na stanište istjerujući s njega samonikle biljke.

 

Zagorski obiteljski tradicijski vrt

 

cvijetU želji da se spriječi zapuštenost i nestajanje tradicijske prepoznatljivosti i ljepote zagorskog krajolika Turistička zajednica grada Donja Stubica na čelu s voditeljicom akcije gospođom Marijom Krušelj osmislila je projekt Zagorski obiteljski tradicijski vrt. Edukacijom i obilaskom lokalnog stanovništa postigli su se izuzetni rezultati, tako da se danas u gotovo svakom tradicijskom, pa i urbanom vrtu mogu pronaći elementi zagorskog tradicijskog vrta.

ogradaKarakteristični element je drvena ili pletena ograda, ograda od zelene živice ili cvijetna ograda od primjerice jorgovana, pajasmina, bazge, belih žganci, divlje i starinske ruže.

Cvjetnjak krase tradicijsko cvijeće poput sunovrata, đurđica, potočnica, perunike, božura, madoninog ljiljana, pakujca, rudbekije, klinčića, cinija, katarinčica, uresnica, noćnih frajli, dragoljuba i mnogih drugih prekrasnih i pomalo zaboravljenih vrsta cvijeća.

breskvapotocniceObnavljaju se i stari trnaci sa starim sortama voćaka, a važnost se pridaje i njihovim prerađevinama. Malim koracima u naš kraj vraća se  istinska vrijednost u tradijskom, kulturnom i gospodarskom smislu.

Primjeri Zagorskog obiteljskog tradicijskog vrta u koje je uloženo puno truda, ali i ljubavi prema prirodi i tradiciji s uređenom tradicijskom kućom i osjećajem za svaki detalj mogu se pronaći u selu Hižakovac i selu Lepa Ves, a u bliskoj budućnosti nadajmo se kako ćemo moći istaknuti i više takvih primjera, ali i izletišta otvorenih za javnost.

 

Linkovi

Informacije

INFORMACIJE O GRADU DONJA STUBICA
ADRESA: Trg Matije Gupca 20/II
OIB: 31330710032
GRADONAČELNIK: Nikola Gospočić
TELEFON: 049/286-141
FAX: 049/286-112
MAIL: stubica@kr.t-com.hr
WEB: www.donjastubica.hr
STANOVNIŠTVO: 5680