SRETAN DAN ŽENA

Drage Stubičanke, u ime Grada Donja Stubica upućujem Vam iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana žena, dana koji budi svijest o položaju žena u društvu, njihovim povijesnim borbama protiv diskriminacije, za ravnopravnost i jednake uvjete života i rada u danom okruženju. Uz sjećanje na sve hrabre žene koje su utrle put povijesti k boljem položaju žena, želim da ravnopravnost spolova bude sveprisutni imperativ kako u obitelji, na radnom mjestu tako i u široj zajednici. Sretan Vam Dan žena!

 

 

Međunarodni dan žena vezan je za 08. ožujka 1857. godine, kada su tekstilne radnice u New Yorku javno protestirale zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Iako su demonstracije nasilno prekinute, žene su osnovale sindikat i nastavile s organiziranim akcijama za veća prava. Dana 08. ožujka 1908. godine, 15.000 žena u maršu kroz New York traži kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. godine održana je prva međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale koja je ustanovila „Međunarodni dan žena“ na prijedlog poznate njemačke socijalistice Clare Zetkin.

 

Od tog datuma 8. ožujka kao Međunarodni dan žena počinje se organizirano obilježavati u sve više zemalja, posebno komunističkim i socijalističkim zemljama gdje je postao državnim praznikom. U zapadnim zemljama počeo se više obilježavati 60-tih godina pojavom feminističkog pokreta. Godina 1975. proglašena je Međunarodnom godinom žene, čime su Ujedinjeni narodi službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Sve do danas žene diljem svijeta, različito od države do države, bore se za temeljna ljudska prava, pravo na ravnopravnost s muškarcima u svim segmentima privatnog i poslovnog života. Nažalost, u nekim zemljama svijeta žene se i danas bore za pravo da budu žene i da kao takve uživaju jednaka prava kao muškarci. Bore se za temeljnu rodnu i spolnu ravnopravnost. U ovom segmentu izazovi pred društvima nekih zemalja diljem svijeta još su uvijek veliki, zahtijevat će zajednički angažman kako žena, tako i muškaraca da se stvarna ravnopravnost donekle izjednači.

Linkovi