OTVORENA IZLOŽBA „ZAGORJE, TRNAC STARIH SORATA VOĆA“

U organizaciji Udruge Stubička baština, u suradnji s OPG-om Katarine Ptičar iz Poznanovca i KUD-om Stubica, te pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Donja Stubica u Donjoj Stubici je otvorena tradicionalna županijska izložba "Zagorje, trnac starih sorata voća" i Dani starih sorata voća, prerađevina starih sorata voća i sjemena starih biljnih vrsta i sorata. Izložba je ove godine održana na novoj lokaciji, u novouređenom Domu kulture Donja Stubica uz prigodni program i radionicu cijepljenja sjemenjaka plemkom stare sorte voća.

Radionicu je vodio voćar Ivan Pavlović iz Gornje Stubice, koji posjeduje zavidan broj starih sorata jabuka.

I ove godine Krapinsko-zagorska županija je dodijelila nagrade. Nagradu za najveći broj starih sorata voća osvojio je Ivan Pavlović koji posjeduje čak 52 sorte starog voća,  najveći broj prerađevina starih sorata voća imao je OPG Ptičar iz Poznanovca i to 44. Za najbolje obrađenu temu izložbe (škole i vrtići) nagrada je pripala Etnografskoj grupi Škrinjica OŠ Donja Stubica, a za najljepši izložbeni prostor donjostubičkom vrtiću Bubamara. Najveći broj sjemena starih biljnih vrsta i sorti imala je Jadranka Blagec, dok su nagradu za tradicijski bakin kolač od starih sorata voća i njihovih prerađevina osvojile članice KUD - a Stubica, sa 17 vrsta kolača od voća.

Gradonačelnik Nikola Gospočić potvrdio je da u Donjoj Stubici njeguju tradiciju i zahvalio Mariji Krušelj, idejnoj začetnici projekta na svemu što je do sada učinila. Najavio je zajednički projekt Udruge Stubička baština, Grada Donja Stubica i Krapinsko-zagorske županije uređenja stare zagorske hiže i trnaca sa starim sortama voća koji bi krenuo sljedeće godine u sklopu Osnovne škole. Na izložbi je bio i župan Željko Kolar koji je naglasio kako su zagorski trnaci skoro pa nestali te je najavio da će se kroz mjeru ruralnog razvoja osigurati sredstva za ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja žele saditi stare sorte voća. 

Linkovi