Na izložbi OPUS 28 izlagala je i mlada stubička kiparica Petra Šoltić

 

Petra SolticU Outlet Rosesu u Svetom Križu Začretju otvorena je Međunarodna izložba slika i skulptura pod nazivom OPUS 28. Znakovito je to ime povodom ulaska Republike Hrvatske kao 28. članice u Europsku Uniju. Na ovoj prvoj zajedničkoj izložbi u trgovačkom centru i novootvorenoj “Galeriji Roses” četvero umjetnika se približilo publici sa željom da je upoznaju s njihovim likovnim stvaralaštvom u posljednjih pet godina. Outlet Roses je tako dobio novi sadržaj i dimenziju te zadatak širiti svijest o značenju umjetničkog čina u širem kontekstu. Autori Josip Rubes, Darko Kovačević, Tim Norden i Petra Šoltić prezentirali su se hrabdr, bogato i raznoliko sa skulpturama, slikama figurativnog i apstraktnog karaktera. Svi su umjetnici vrlo kreativni i neumorni istraživači likovnog govora, boja, oblika i materijala. No, ova izložba je važna i za mladu kiparicu Petru Šoltić iz Donje Stubice koja se nakon završenog fakulteta po prvi puta predstavila zagorskoj publici. Petra je rođena 1989. godine u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje 2008. i diplomirala 2013. Stekla je titulu magistra kiparstva. Za svoja djela dobila je više priznanja i nagrada. Do sada je udjelovala na nizu skupnih izložbi iz kojih izdvajamo: 2008. Izložba Motivi Donje Stubice, Donja Stubica; 2010. Izložba skulptura studenata Akademije likovnih umjetnosti i plakata studenata Grafičkog fakulteta Zagreb za godišnju nagradu “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, Zagreb; 2012. Izložba Neue Kroatische Kunst u Ateljeu Monika, Zagreb; 2013. Humanitarna izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti “za Grgu” Galerija Greta, Zagreb; 2013. sudjelovanje na scenografiji za mjuzikl “Zeleno Blago” Krapinsko-zagorska županija.

 

“Petra Šoltić je svestrana umjetnica koja se bavi kiparstvom,slikarstvom i scenografijom. Razvila je vlastiti kiparski rukopis u kamenu. Ima orginalne ideje i sklona je inovacijama. Skulpture “Pogled s obale“, “Torzo“,... u bračkom kamenu govore da teži perfekciji izvedbe. Autorica sve izrađuje ručno, naglašava zatvorene i čiste forme i nema puno naracije. Ona ništa ne prepušta slučaju, cijeni materijale, zamišlja forme u kamenu i strpljivo skida suvišan dio materijala. Njene skulpture potvrđuju da je razvila prisan odnos s kamenom koji je pun neočekivanih izgleda i motiva. Šoltićeve skulpture naročito one u kamenu izvedbom i materijalom kao da žele nadvladati vrijeme i zaista su lijep doprinos našem suvremenom novotradicionalističkom kiparstvu“. (Mr.sc. Vesna Kajić – Lalić, povjesničarka umjetnosti)

 

O Petrinim izloženim radovima:

 

„Vrisak“ sa svojim stavom i pokretom slobodno asocira i na samu teofaniju, osjetilno očitovanje božanstva u čovjekolikom vidu. Jaka statičnost karakteristika je skulpture. Cijela figura napeta je energijom. Skulptura koja sama po sebi naginje k paranormalnome, jeza koja ispunjava određenog gledaoca, potvrda izgovorenog i zahtijevanog. Možemo ju promatrati kao vezu koju pruža kao baza hrabrosti izazvane revoltom. Sukob današnjice sa lažima prošlosti ispunjene neznanjem i kolektivnim zatupljivanjem čovječanstva. Poruka autora može biti shvaćena kao agresivni atak na "zdravi um", već viđeni dosadni um ispunjen bespotrebnim informacijama. Da li je potreban Željezni stav za borbu protiv ovdašnjih nakaza? Blisko surađujući sa danim umjetnikom ostajem uvjerena u saznanju da je prenosilac prave istine i izvor snage koja se snažno očituje u njezinim jakim potezima izazvanim čistim osjećajima. Mali dodatak, jako zanimljiv koji možemo iskoristiti kaže; "možemo naučiti svjesno usmjeravati svoju fokusiranu namjeru u energiju vakuuma. Možemo ju strukturirati i stvoriti motor svijesti koji ju održava. Naša amplicirana aktivnost kreativnih misli izgrađuje i održava jedinstveno morfičko polje. Ovaj kalup naše kreativne namjere može se otisnuti pomoću mehanizma ili sheme po našem izboru ... samo istina izbavlja iz okova iluzije, a samo okovi iluzije drže čovjeka zatočenim.“ (Livia Maričić, univ. bacc. Art.)

 

Linkovi

Informacije

INFORMACIJE O GRADU DONJA STUBICA
ADRESA: Trg Matije Gupca 20/II
OIB: 31330710032
GRADONAČELNIK: Nikola Gospočić
TELEFON: 049/286-141
FAX: 049/286-112
MAIL: stubica@kr.t-com.hr
WEB: www.donjastubica.hr
STANOVNIŠTVO: 5680