POLOVICA DVORCA GOLUBOVEC 40 GODINA NA KORIŠTENJE GRADU I ŽUPANIJI

U Privremenom uredu predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, u sjedištu Krapinsko – zagorske županije, potpisan je ugovor između ministra državne imovine Gorana Marića, krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i gradonačelnika Donje Stubice Nikole Gospočića o ustupanju na korištenje dijela Dvorca Golubovec na 40 godina, za potrebe uređenja znanstveno – edukacijskog centra. Donjostubički Dvorac Golubovec jedan je od najvrjednijih hrvatskih dvoraca kasnobaroknog razdoblja, zbog čega je proglašen kulturnim i prirodnim dobrom nacionalnog značenja. Nakon Drugog svjetskog rata, Golubovec je zadesila sudbina većine hrvatskih dvoraca, te tada započinje njegovo propadanje, a zasluga sprječavanja njegove potpune devastacije pripada društvu “Kajkavijana”, koje od 1996. godine otvara vrata dvorca posjetiteljima i od tada se u njemu održavaju koncerti, književne večeri, simpoziji, izložbe i druga događanja.
Sada je želja Krapinsko – zagorske županije i Grada Donja Stubica dvorac pretvoriti u Znanstveno – edukativni - zabavni centar.

– Ovoje vrlo emotivan trenutak za mene, s obzirom na to da skoro cijeli život živim u blizini ovog dvorca. Ideja o projektu kojim bismo ga revitalizirali pojavila se prije otprilike godinu dana, tako da moram zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji, koja je odmah prepoznala njegovu vrijednost i uključila se kao partner, zajedno s Gradom Donja Stubica, zatim Ministarstvu imovine, koje je u kratkom roku donijelo odluku da će nam se dio dvorca ustupiti na korištenje i predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar – Kitarović, koja je na ovaj način dala nacionalni značaj ovom projektu. Također je želim zamoliti da ovaj projekt bude od nacionalnog interesa, jer skoro sve zemlje Europske unije imaju svoje znanstvene centre, stoga bi bio red da ga dobije i Hrvatska – rekao je nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.
Župan Željko Kolar je rekao kako je Krapinsko – zagorska županija već dokazala kako može uspješno privesti kraju jedan takav projekt, s obzirom na to da je na taj način uređen i Dvorac Bračak, koji je pretvoren u Energetski centar.
– U našem znanstveno – edukacijskom centru imali bismo stalne postave koje bi pokrivale kemiju, biologiju, fiziku, matematiku, astronomiju, moderne tehnologije. Na taj način znanstvene institucije iz Republike Hrvatske mogle bi promovirati svoje nove projekte i zainteresirati gospodarstvenike za njih, da bi gospodarstvo ulagalo u znanost. To je nešto čega u Hrvatskoj nedostaje. Vlada Republike Hrvatske vlasnik je polovice dvorca, dok drugu polovicu namjeravamo kupiti preko trgovačkog društva u stečaju na sljedećoj dražbi. Na taj način ćemo ispuniti uvjete da možemo završiti projektnu dokumentaciju, javiti se na natječaje, povući europska sredstva i privesti dvorac svrsi – istaknuo je Kolar.
Ministar Marić je rekao kako koristi priliku da se ispriča žiteljima Krapinsko – zagorske županije.
– Ministarstvo državne imovine suočilo se s velikim problemom kada je riječ o odnosu prema državnoj imovini, koji traje već dugi niz godina, što se može opisati samo riječju “zapuštenost”, a ako uđemo malo dublje u problematiku, vidjet ćemo da je bilo i otimanja i protupravnog postupanja. Nažalost, vlasništvo Republike Hrvatske nije se čuvalo ni štitilo i zato smo u vrlo kompliciranoj situaciji, ali novim zakonom o državnoj imovini pokušavamo doprinijeti oživljavanju te državne imovine. Kada je riječ o dvorcu Golubovec, reagirali smo promptno i najradije bih zaboravio sve ove godine kada je dvorac bio zapušten, ne samo imovinski, nego i baštinski, vrijednosno i identitetski, no potpisivanjem ovog ugovora vraćamo povijest povijesti i taj dvorac će se vratiti svojoj svrsi. Koristim priliku da se ispričam zbog odnosa prema Krapinsko – zagorskoj županiji, u kojoj je u posljednjih desetak godina riješeno najmanje predmeta od svih hrvatskih županija, međutim, uskoro neće biti nikakve diskriminacije u postupanju i vrlo brzo će se riješiti još 20-ak predmeta – zaključio je Marić.

Predsjednica Grabar – Kitarović je zahvalila ministru Mariću na dolasku u njezin Privremeni ured u Krapini.
– Doista, pitanje državne imovine jest nešto na što nailazimo u svim našim razgovorima u svim dijelovima Hrvatske. Ono je do sada bilo velik problem i ja sam bila prilično kritična prema dosadašnjem upravljanju državnom imovinom, jer često se zaustavljalo i bitne projekte i ulaganja, da na kažem ove bitne znanstveno – istraživačke centre koji pridonose razvoju svakog kraja i, naravno, pozicioniranju hrvatskog gospodarstva i hrvatske znanosti onako kako želimo – zaključila je predsjednica.

Linkovi